Düşük Faiz Kampanyası Büyüyor

Düşük Faiz Kampanyası Büyüyor

18 Aralık 2018 Salı
Düşük Faiz Kampanyası Büyüyor

ZİRAAT Bankası’nın öncülük ettiği düşük faizli konut kredisi kampanyasına Vakıfbank da katıldı. Bankalardan yapılan açıklamada, çalıştıkları firmaların projelerinden ev alanların aylık yüzde 0.98 faiz oranından 120 ay vadede 500 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecekleri belirtildi. Edinilen bilgilere göre Halkbank, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım bankaları da faizi 0.98’e çekecek. Böylece kampanya yüzlerce projede geçerli olacak.

KONUTA ulaşmada en büyük engel olarak görülen yüksek kredi faizini aşağıya çekmek için ilk adımı Ziraat Bankası atmıştı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile yapılan işbirliği sonucunda 120 ay vadeye kadar konut kredi faizi 0.98’e çekilmişti.

 

Bankadan yapılan açıklamada 500 bin liraya kadar olan kredilerde ve bankayla çalışan firmaların konut projelerinde 0.98 oranının geçerli olacağı belirtilmişti. Sektör temsilcileri yüzde 2.99’u bulan faiz nedeniyle vatandaşın alım kararını ertelediğini, bu kampanya sonrası konut pazarında canlanma beklediklerini belirtiyor.

REKOR BEKLENTİSİ
Ülke genelinde yılın ilk 10 ayında 1 milyon 149 bin konut satışı yapıldı. Geçen yıl ise toplam 1 milyon 409 bin satışla tarihi rekor kırılmıştı. Son dönemde konut pazarını hareketlendirecek adımlar atılırken sektörde rekor beklentisi de arttı. Düşük faizli kredi kampanyasına ek olarak yıl sonuna kadar KDV ve tapu harcı indirimleri de sürecek. Yüzde 18 KDV yerine yüzde 8 KDV ödenirken, tapu harcı da yüzde 4 yerine yüzde 3 olacak. Uzun süredir maliyet baskısına karşı zam yapmadıklarını söyleyen sektör temsilcileri konut almak için doğu zaman olduğunu dile getiriyor.